Nanotıp ve Biyomalzeme Laboratuvarı
Nanoteknolojinin tıpta uygulanması olarak tanımlanan “nanotıp”, özellikle yeni nanomalzemelerin geliştirilmesindeki son ilerlemelerle birlikte, sağlık hizmetlerinin daha verimli hale getirilmesi konusunda büyük önem kazanmış ve yüksek beklentiler yaratmıştır. Fizikokimyasal özellikleri, daha büyük yapıdaki benzerlerinden yüzey/hacim oranlarının yüksek olması nedeniyle farklılık gösteren yeni nesil nanomalzemeler, biyomedikal uygulamalar için mükemmel adaylar haline gelmiştir. Küçük boyutları ve geniş yüzey alanları, biyolojik ortamlarda biyomoleküllerle kolayca etkileşime girmelerini sağlar. Vücudun çeşitli bölgelerine erişim imkanı sunarak hastalıkların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi potansiyelini ortaya koyarlar. ‘Nanotıp’ kavramının amacı, biyolojik sistemlerin kapsamlı bir şekilde izlenmesi, kontrol edilmesi, onarılması, savunulması ve iyileştirilmesi olarak geniş bir şekilde tanımlanabilir; nihai hedef ise mühendislik ürünü biyomalzemeler kullanarak tıbbi faydalar sağlamaktır.
Bu bağlamda, Nanotıp ve Biyomalzemeler Laboratuvarı'nın temel araştırma alanları, “bul-, savaş- ve takip et” (3F işlevselliği) özelliklerine sahip nano yapılı biyomalzemeler geliştirmektir. Bu özellikler, nanopartiküllerin lezyonların yerini belirlemek için görüntüleme probları olarak kullanılması (bul), tedavi edici ajanları lezyon bölgelerine ulaştırması (savaş) ve tedavinin seyrini izlemeyi sağlaması (takip et) açısından uygun hale gelmelerini sağlar.
Araştırma grubumuz, çok işlevli nanomalzemelerin hazırlanması için yeni stratejiler geliştirmek, nano yapılı ilaç taşıma sistemleri formüle etmek, mikro iğne tabanlı transdermal ilaç salımı, enfekte dokular için hedefe yönelik tedavi sistemleri, doku mühendisliği için güçlendirilmiş çok işlevli iskeleler tasarlamak ve biyouyumlu implant kaplamaları hazırlamak gibi çalışmalar üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Öğrencilerimiz
Ayşenur PAMUKÇU- Doktora Öğrencisi
Ayşenur Pamukçu, 2018 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyomühendislik lisans bölümünü, 2021 yılında ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Teknolojiler Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamlamıştır. Yüksek lisans tezi kapsamında mezoporöz silika nanoparçacıklar ile katkılandırılmış doku iskelelerinin doku mühendisliği alanlarına uygulanması üzerine çalışmıştır. Ayşenur şu anda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Nanotıp ve Biyomalzeme Laboratuvarı’nda doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Doktora çalışmaları kapsamında kendiliğinden iyileşebilme kapasitesine sahip hidrojellerin üretimi, karakterizasyonu ve in vitro etkileşimleri üzerine çalışmaktadır.
Cansu GÜNEŞ- Doktora Öğrencisi
Cansu Güneş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Teknolojileri Anabilim Dalı altında doktora eğitimini sürdürmektedir. Cansu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden 2019 yılında mezun olmuştur. Daha sonra yüksek lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Biyomedikal mühendisliği bölümünde 2021 yılında tamamlamıştır. Şu anda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Nanotıp ve Biyomalzeme Laboratuvarı’nda çalışmalarına devam etmektedir. Cansu yüksek lisans tezi kapsamında antikanser özellikte elektro eğirme tekniğini kullanarak yeşil sentezlemiş AgNPs katkılı PCL/PLA nanokompozit fiber geliştirilmesi üzerine çalışmıştır. Cansu doktora eğitimi süresince radyoterapinin kanser hücreleri üzerindeki etkisini artırma kapasitesine sahip nanopartikül görüntüleme ajanı geliştirilmesi üzerine çalışacaktır. Diğer ilgi alanları, elektro eğirme tekniğinin biyomedikal alandaki çeşitli uygulamaları, polimer nanofiber matrislerin ilaç taşıma sistemi olarak kullanımı ve antibakteriyel, biyouyumlu nanopartiküllerin geliştirilmesi konularını kapsamaktadır.
Emine Hilal ALTINTOP- Doktora Öğrencisi
Emine Hilal Altıntop, 2017 yılında Karabük Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Lisans bölümünü, 2024 yılında İzmir Katip Çelebi Üniversite Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Yüksek Lisans tezi kapsamında Sol-gel tekniği kullanılarak antimikrobiyal biyomalzeme kaplaması gerçekleştirmiştir. Şu anda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Nanotıp ve Biyomalzeme Laboratuvarında doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Aylin KOÇ- Yüksek Lisans Öğrencisi
Aylin Koç, 2022 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Lisans mezuniyetinin ardından, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Yüksek lisans tezi kapsamında mikro iğne teknolojisi, nanoparçacıkların kontrollü salımı, doku mühendisliği uygulamaları üzerine çalışmalar yürütmektedir. Yüksek lisans eğitimi devam ederken akademik kariyerine İstanbul Arel Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak devam eden Aylin, doku mühendisliği, nanoteknoloji ve biyomalzemelerle ilgili çalışmalara odaklanmaktadır. Diğer ilgi alanları arasında hücre kültürü, materyal karakterizasyon teknikleri ve sürdürülebilir biyomedikal ürün geliştirme yer almaktadır.
Beyzanur Doğruyol- Yüksek Lisans Öğrencisi
Beyzanur Doğruyol, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Anabilim Dalı altında yüksek lisansını sürdürmektedir. Beyzanur, 2021 yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümünden mezun olmuştur. Şu anda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Nanotıp ve Biyomalzeme Laboratuvarı’nda çalışmalarına devam etmektedir. Beyzanur yüksek lisans tezi kapsamında meme kanseri ameliyat öncesi tedavisine yönelik nano-boyutta neoadjuvan yapıların tasarlanması ve in vitro etkinliğinin incelenmesi üzerine çalışmaktadır. Diğer ilgi alanları biyofarmasötik ilaç geliştirmesi, ilaç taşıma sistemlerini kapsamaktadır.
Özlem YILDIZ- Yüksek Lisans Öğrencisi
Özlem Yıldız, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyomedikal Mühendisliği alanında yüksek lisansını sürdürmektedir. Özlem, 2022 yılında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Şu anda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Nanotıp ve Biyomalzeme Laboratuvarı’nda çalışmalarına devam etmektedir. Özlem yüksek lisans tezi kapsamında yara iyileşmesi için ışığa hassas kimyasal ajan içeren ince film üretimi üzerine çalışmaktadır. Diğer ilgi alanları, lazer sisteminin biyomedikaldeki uygulamaları, ilaç taşıma sistemleri ve mezoporlu silika nanoparçacıkların kanser tedavisin de kullanılmasını kapsamaktadır.
Alumni
Aybüke ARSLAN (2018-2019)
Baran KARAKAPLAN (2019-2023)
İhsan COŞKUN (2019-2022)
Nursu ERDOĞAN (2018-2023)